Openbare toiletten crisis

Ouderen mijden uitjes door gebrek aan openbare toiletten: ‘Te weinig, onvindbaar en smerig’
OnderzoekDe helft van de ouderen slaat weleens een dagje uit over omdat er te weinig openbare toiletten zijn in Nederland. De senioren geven onze openbare wc’s daarnaast een dikke onvoldoende: een 4,5. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationale Seniorenpanel onder bijna 5500 65-plussers.
In Nederland staan ongeveer 500 openbare toiletten, inclusief 350 urinoirs. Alleen al in de stad Parijs zijn er meer exemplaren (750) te vinden. Reden voor de zogeheten Toiletalliantie, een initiatief van onder meer MDL Fonds en ouderenbond ANBO-PCOB, om te strijden voor meer openbare en opengestelde toiletten in Nederland.
Nauwelijks wc-papier aanwezig
Ouderen die naar hun mening zijn gevraagd, geven aan dat veel toiletten smerig zijn en dat er nauwelijks wc-papier aanwezig is. Ouderen missen het vaakst toiletten in winkelstraten en stads- en dorpscentra. Vrouwen zoeken vaker tevergeefs naar een toilet in natuurgebieden dan mannen: 33 procent versus 23 procent. Vermoedelijk omdat mannen makkelijker (wild)plassen. Voor vier op de tien mannen is dit een optie bij hoge nood. Maar ook een kwart van de 65+-vrouwen overweegt dit wanneer zij ineens nodig moeten. Behalve wildplassen vinden ouderen ook oplossingen in incontinentie-ondergoed of een plasfles.
App HogeNood
Op de app HogeNood kun je zien waar er openbare toiletten, ook bij winkels en instellingen, in de buurt zijn. Soms vragen winkels een geldbedrag, maar dat is altijd aangegeven in deze app.
De behoefte om vaker een sanitaire stop in te lassen, is groter bij ouderen: zo’n 60 procent van de 65-plussers moet door gezondheidsproblemen vaker of sneller naar het toilet. Ongeveer een op de tien ouderen heeft behoefte aan een mindervalidentoilet. Met het stijgen van de leeftijd neemt de afhankelijkheid van goede toiletvoorzieningen toe. ,,Maar een tekort aan toiletten is niet alleen een probleem voor ouderen, ook voor gezinnen met jonge kinderen is het prettig een toilet in de buurt te hebben als ze op stap zijn’’, aldus Van Herpen.
Horeca en winkels kunnen een grote groep ouderen de helpende hand bieden, door hun sanitair ter beschikking te stellen. ,,Dat gebeurt alleen lang niet altijd. Een meerderheid van de ondervraagden, 57 procent, is het afgelopen jaar geweigerd of moest eerst iets kopen, voordat de rode loper richting de porseleinen troon werd uitgerold. In winkels en supermarkten geeft zelfs de aanschaf van producten niet altijd recht op toegang tot het toilet. Regelmatig krijg je de mededeling ‘het toilet is alleen voor personeel’ te horen.’’
In Scandinavië wel schone wc’s
Veel van de duizenden deelnemers verwijzen naar landen waar er wel een netwerk van frisse en makkelijk vindbare openbare toiletten is. Daarbij worden vooral de Scandinavische landen genoemd. Ook Duitsland, Frankrijk, Spanje en Canada worden genoemd als lichtende voorbeelden van hygiënisch en eenvoudig toiletbezoek.
Ouderenbond ANBO-PCOB hoopt dat gemeenten meer werk gaan maken van extra en schone openbare toiletten. ,,Er zijn gemeenten die dit inzien en nieuwe wc’s openen. In 2040 wonen er 5 miljoen 65-plussers in ons land, dus de nood wordt alleen maar groter.’’