Opinie: ‘Liever zorgzame buurten dan verzorgingshuizen’
Het kabinet kijkt naar de mogelijkheid om verzorgingshuizen opnieuw te openen. Maar daar is geen personeel voor, los van andere bezwaren die er nog zijn. Kies voor zorgzame buurten, stellen Guus Bannenberg en Jan Smelik.
Guus Bannenberg en Jan Smelik
Guus Bannenberg en Jan Smelik zijn bestuursleden van Nederland Zorgt voor Elkaar. Deze oproep wordt ondersteund door Alzheimer Nederland, Anbo-PCOB, NNCZ Noord-Nederlandse coöperatie van zorgorganisaties, LOC Waardevolle zorg, ZorghulpNL, Espria Ledenvereniging, Nationaal Ouderenfonds, V&VN, Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk en Senioren Brabant-Zeeland.
Het aantal ouderen groeit en daarmee neemt ook de zorgvraag toe. Tegelijkertijd kampt Nederland met een tekort aan zorgmedewerkers. Als er niets verandert, koersen we rechtstreeks af op een zorgcrisis. De overheid kiest ervoor het aantal verpleeghuisplekken niet uit te breiden. Terecht. Want daar hebben we het personeel niet voor. In plaats daarvan kijkt men naar alternatieven zoals het opnieuw openen van verzorgingshuizen. Is dit wel een echte oplossing? Het tekort aan personeel in de zorg is nijpend. Prognoses wijzen op een tekort van 265.000 zorgmedewerkers in 2034. Dit betekent dat één op de vijf zorgbanen niet ingevuld kan worden. Deze cijfers houden geen rekening met de extra zorg die nodig is door de toenemende vergrijzing. Oplossen met arbeidsmigratie is niet haalbaar en wordt door het huidige kabinet ook niet gesteund. Politieke partijen zoals BBB en PVV pleiten ervoor om verzorgingshuizen terug te brengen. Dat klinkt aantrekkelijk, maar praktisch gezien biedt het weinig uitkomst. De bouw van nieuwe verzorgingshuizen kost tijd, vereist schaarse bouwlocaties en zal het personeelstekort vergroten. Ook financieel legt het bouwen van nieuwe zorginstellingen een groot beslag op beperkte middelen. Bovendien haal je ouderen uit hun sociale netwerk en wordt mantelzorg en ondersteuning door vrijwilligers beperkt.
Ons land telt al meer dan 2000 initiatieven op het gebied van zorg en welzijn
Gelukkig is er ook een andere mogelijkheid, zoals GroenLinks-PvdA Kamerlid Elke Slagt laat zien in haar initiatiefnota Wijkgerichte zorg door zorgzame buurten, die 31 maart in de Kamer werd besproken. Hierin pleit zij voor lokale samenwerking tussen gemeenten, sociaal werk en zorgorganisaties, maar vooral: inwoners. Dit sluit aan bij het breed gedeelde gevoel vannoaberschap, waarbij buurtbewoners naar elkaar omzien. Zo ontstaat een zorgzame gemeenschap. Zorgzame buurten zijn geen abstract idee: ons land telt al meer dan tweeduizend lokale bewonersinitiatieven op het gebied van zorg en welzijn. Austerlitz Zorgt, Zorgvrijstaat in Rotterdam-West en Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid laten al jaren zien dat het werkt. De kracht van deze aanpak is dat ouderen, ook met dementie, heel lang zelfstandig kunnen blijven wonen in hun vertrouwde omgeving, met behulp van vrijwilligers, lokale voorzieningen – vaak in zelfbeheer – en professionele zorg waar nodig. Om meer zorgzame buurten door Nederland te realiseren, stelt de initiatiefnota voor om gemeenten de taak én het budget te geven om burgerinitiatieven actief te ondersteunen. Het kabinet heeft 600 miljoen beschikbaar voor veranderingen in de ouderenzorg. Wij stellen voor dit grotendeels te investeren in dementievriendelijke buurten met zorg in de wijk door huisartsen en wijkverpleegkundigen, direct of via gemeenten. Dat is niet alleen goedkoper, maar biedt ook een veel aantrekkelijker perspectief voor ouderen en hun omgeving dan het bouwen van nieuwe verzorgingshuizen.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over uw apparaat op te slaan en/of te raadplegen.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.