Hoe vindt je een toegankelijke fietsroute?

Zin in een mooie fietstocht, maar kijk je op tegen obstakels die de pret snel bederven?

Tip 1: Plan je route met de Fietsersbond Routeplanner

In de Routeplanner van de Fietsersbond kun je gemakkelijk je eigen route plannen. Dit kan zowel een route zijn van A naar B, als een recreatief rondje. Een handige optie van de Routeplanner is dat er informatie over hindernissen voor brede en lange fietsen instaan. Door de optie hindernissen voor brede en/of lange fietsen aan te vinken, kun je je route om de hindernissen heen plannen. Op de website kies je voor locaties/POI’s en in de app voor Instellingen en Nuttige plaatsen. Ook kun je in de app kiezen voor de optie vermijd smalle paden. Daarnaast kun je voor verschillende routetypes kiezen, bijvoorbeeld een natuurroute, recreatieve route of een route die makkelijk door te fietsen is. Daarmee kun je je route afstemmen op jouw wensen. Wil je meer informatie over hoe de Routeplanner werkt? Bekijk dan onderstaande video via deze link:.https://www.youtube-nocookie.com/embed/kw9Z-uVuJZE?feature=oembed&rel=0&wmode=opaqueBron:www.youtube.com

Seniorvriendelijk Dronten
Seniorvriendelijk Dronten

Tip 2: Kies een doortraproute

Doortraproutes zijn comfortabele en leuke fietsrondjes van 20-25 km. De routes zijn mooi en groen. Ze gaan zoveel mogelijk over ruime paden, rustige wegen, overzichtelijke kruispunten en kennen weinig obstakels. De doortraproutes zijn ontwikkeld in het kader van het landelijke programma Doortrappen, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Oorspronkelijk zijn de doortraproutes bedoeld om de oudere fietser langer veilig te laten fietsen, maar de routes zijn daarmee vaak ook geschikt voor slechtzienden of fietsers op een aangepaste fiets. In april is de eerste doortraproute speciaal voor duofietsen en driewielfietsen gelanceerd. Een obstakelvrije route van 25 km lang met start- en eindpunt Delfzijl.

De doortraproutes zijn ook te vinden in de Routeplanner van de Fietsersbond. Daar kun je de routes dus ook checken op obstakels voor brede of langere fietsen (zie tip 1).

https://www.youtube-nocookie.com/embed/kw9Z-uVuJZE?feature=oembed&rel=0&wmode=opaqueBron:www.youtube.com

Tip 3: Routes van en voor handbikers

Op de routepagina van handbiken.nl vind je mooie en comfortabele recreatieve routes door heel Nederland, België en Duitsland. De routes zijn bedacht door handbikers, maar zijn daarmee ook toegankelijk voor andere fietsen zoals driewielfietsen. De fietsroutes moeten aan verschillende voorwaarden voldoen voordat ze opgenomen worden op de website. Zo moeten de wegen over het algemeen niet hobbelig of moeilijk berijdbaar zijn, er mogen geen steile hellingen op de route liggen en de routes bevatten geen moeilijke of gevaarlijke oversteekpunten. Ook staat er bij elke route een beschrijving van een geschikte parkeerplaats voor de start. Benieuwd naar de routes? Bekijk ze hier!

Ook op onbeperktoppad.nl staan uitsluitend toegankelijke routes. Niet alleen fietsroutes maar ook rolstoelroutes. De inmiddels bijna 100 routes zijn verspreid over het hele land en allemaal gecontroleerd en geclassificeerd naar zwaarte en geschiktheid. Het aantal routes breidt zich gestaag uit.

Seniorvriendelijk Dronten